Geschiedenis

Rond 1958 startte Wim Schütz de Gemeentelijke School voor Kunstzinnig Beeldend Vormen. Een opleiding voor liefhebbers die zich wilden bekwamen in schilderen of boetseren. Dit bescheiden instituut groeide na een aantal jaren uit tot een niet meer weg te denken onderdeel van het Roosendaalse culturele leven.

Vanaf 1978 ging de school verder onder de naam School voor Expressie en in 2001 als Centrum voor de Kunsten. Vele duizenden cursisten hebben hier in de loop der jaren hun eerste schreden op het pad van de kunst gezet.

Veel cursisten bezoeken de school voor ontspanning omdat ze gewoon lekker met verf of klei bezig willen zijn. Daarnaast zijn er cursisten die de finesses van het vak willen leren en er is een kleiner aantal met professionele ambities die de school als opstapje voor de kunstacademie zien.

Inmiddels is het 2014. Het is niet meer vanzelfsprekend dat de overheid de passie voor kunst en cultuur van de volwassen burgers financiert. Het huishoudboekje van alle gemeenten staat door de bezuinigingen onder druk en onze gemeente gaat alleen nog cultuurdeelname voor jeugd en jongeren stimuleren om juist die leeftijdscategorie alle kansen te bieden.

Het Centrum voor de Kunsten bestaat sinds 1 januari 2014 niet meer.

Verschrikkelijk?

Welnee! Het merendeel van de docenten beeldend gaat als zelfstandige door met de lessen waar ze altijd al goed in waren, ons vak is nu eenmaal veel te mooi om zomaar los te laten. Hetzelfde lesaanbod dat onze cursisten altijd van ons gewend waren maar in een ander jasje, zonder tariefsverhoging of kwaliteitsverlies.

De doorstarters staan er klaar voor, het uitgebreide cursuspakket dat we in de loop der jaren hebben opgebouwd blijft behouden en gaan we natuurlijk verder uitbreiden naar de wensen van nieuwe cursisten. Nieuwstraat 37 blijft het bruisend hart van kunstminnend Roosendaal.